logo depozitul de naturiste
×

Arsuri

Arsurile reprezinta leziuni dermice provocate de diferiti agenti termici (foc, apa fiarta, aburi), chimici (substante caustice) sau de radiatii ionizante, care pot afecta orice regiune a corpului (in conditiile contactului direct sau expunerii la agentul provocator), pe portiuni care cuprind, in formele mai grave, chiar peste 50 % din suprafata pielii.

  • - 20 %
  • - 20 %
  • - 20 %
  • Olimpiq Jubileum SXC 250% 240/240 cps

    TRANSPORT GRATUIT
    1609 lei 1287 lei
    Reducere 20 %
  • - 20 %
  • Olimpiq Jubileum SXC 250 120/120

    TRANSPORT GRATUIT
    869 lei 695 lei
    Reducere 20 %
  • - 20 %
  • Igienizator - Legume, Fructe, Apa si Aer

    TRANSPORT GRATUIT
    2274 lei 1820 lei
    Reducere 20 %
  • - 20 %
  • Zeolit Spectrum 200 capsule

    198 lei 158 lei
    Reducere 20 %
  • - 20 %
  • Biozinc

    104 lei 83 lei
    Reducere 20 %

    Arsuri

    Frecventa arsurilor: Cea mai mare frecventa se intalneste intre 20 - 60 de ani ca urmare a accidentelor casnice si de munca, cu usoara predominanta la femei. Accidentele casnice sunt de aproximativ 15 ori mai frecvente decat cele industriale.
    Patogenie: Modificarile instalate la nivelul tesuturilor in urma actiunii caldurii constau in: degradare enzimatica, inca de la 46 grade C (leziunile ce apar pana la 60 C si in scurt timp de expunere sunt reversibile), necroze de coagulare la peste 60 grade C, caramelizarea a glucidelor la peste 180 grade C, carbonizare la peste 600 grade C, calcinare la peste 1000 grade C.

    a) Arsuri termice - pot fi provocate de: lichide fierbinti (apa, lapte, cafea, supa) care pot afecta tegumentul in trei imprejurari: piele neprotejata de imbracaminte, fara posibilitate de stagnare a agentului termic, determina arsuri superficiale; piele acoperita de imbracaminte, profunzimea arsurii depinde de gradul lor de imbibitie si de durata de contact; contact prelungit, prin cadere in bazine cu lichide fierbinti -arsuri profunde; prin lichide vascoase (smoala, metale topite)- dau arsuri profunde, din cauza temperaturilor ridicate si a contactului prelungit; prin vapori supraincalziti (oala de presiune, vasul de expansiune de la autoturisme), prin accidente casnice sau industriale- determina arsuri superficiale sau intermediare.
    In cazul exploziilor in spatii inchise, gazele si vaporii fierbinti pot genera arsuri de cai respiratorii superioare care se manifesta prin voce ragusita, hiperemie faringiana, arsuri perioronazale, arsuri ale vibrizelor nazale.
    b) Arsurile chimice pot fi provocate de: substante corozive care produc denaturare proteica extensiva, substante oxidante care coaguleaza proteinele, acizi care au actiune desicanta grava producand deshidratare celulara severa si actiune chelatoare
    c) Arsuri electrice - se impart in trei tipuri de leziuni: marca de intrare - iesire si eventualele necroze de coagulare la trecerea curentului electric prin organism, arsura prin arc electric, in cazul electrocutarii prin curenti de inalta frecventa, arsura prin flama electrica care practic produce arsuri termice in doua circumstante : cu sau fara aprinderea imbracamintii.

    Profunzimea leziunii de arsura
    Profunzimea leziunii de arsura se exprima in " grade de arsura ". Exista patru grade de profunzime :
    1. Arsuri superficiale -gradul I (arsura solara) presupun distrugerea partii superficiale a epidermului. Se caracterizeaza printr-un eritem dureros, fara edem sau flictene, cauzat de un reflex de axon al terminatiilor dermice.
    2. Arsuri partiale (dermice) - gradul II pot fi: arsuri partiale superficiale (afecteaza doar dermul papilar, formeaza vezicule cu continut lichid la interfata dintre derm si epiderm; dupa indepartarea flictenelor plaga apare roz, umeda, dureroasa, se vindeca, de obicei, fara sechele locale in mai putin de 14 zile); arsuri partiale profunde (afecteaza si dermul reticular, dupa indepartarea flictenelor plaga apare cu un aspect roz-albicios, cu umplere capilara locala lenta sau absenta, mai putin dureroasa decat tesuturile din vecinatate; la 24 de ore plaga este alba si cu exudat redus
    3. Arsuri toata grosimea dermului - gradul III - distrug in totalitate structura dermului. Ele nu sunt dureroase si prezinta aspectul unei escare albe. In primele 48 de ore pot avea, uneori, un aspect rosu, viu, mimand o leziune mai putin profunda. Nu se vindeca spontan sub tratament conservator decat in aproximativ 4 saptamani si numai prin epitelizare marginala (elementele epidermice din dermul profund sunt distruse).
    4. Arsuri de gradul IV - sunt arsuri de gradul III la care se adauga afectarea simultana a unor structuri subdermice (fascie, muschi, tendoane, nervi, vase, structuri osteoarticulare). Se produc cel mai des prin flacara-explozie sau electrocutie. Aspectul leziunii este de carbonizare.

    Complicatii:
    Complicatiile incep inca din perioada de soc postcombustional dar,de obicei, se instaleaza, evolueaza, se rezolva sau se agraveaza in perioada dismetabolica si continua pe tot cursul evolutiei bolii,chiar si in convalescenta.

    Pot aparea complicatii: pulmonare: edemul pulmonar acut, pneumonii, bronhopneumonii, plaman de soc; cardiovasculare:tahicardie, aritmii, infarcte miocardice, hipotensiune arteriala, tromboze, emboli; digestive: varsaturi, HDS, ulcer Curling, colecistite acute, ocluzii, pancreatite, enterocolite; renale: rinichi de soc (in prima etapa), insuficienta renala acuta sau insuficienta renala cronica; hepatice: icter, hepatita acuta posttransfuzionala; septice: infectii locale cu germeni saprofiti, infectii urinare la purtatorii de sonde, septicemia; neuropsihice: modificari de comportament, depresii psihice, nevroze, deliruri, come; cancerizarea cicatricelor sau a ulceratiillor cronice (Marjolin) sub forma unor carcinoame scuamoase

    Sechele sunt rezultatul arsurilor profunde, intinse si al infectiilor si sunt reprezentate de: cicatrice hipo sau hiperpigmentare, hipertrofice, cheloide, ce aduc prejudicii estetice sau functionale; retractii la plicile de flexie cu deficite functionale, retractii tendinoase, redori articulare; distrugeri de organe:ureche, nas, buze, degete ce duc la deformari, amputatii si aspecte inestetice care necesita plastii; alterarea functiei unor organe (rinichi, plaman, ficat) cu instalarea unor insuficiente cronice