logo depozitul de naturiste
×

Gripa

Gripa se transmite usor de la om la om din cauza conditiilor favorizante, cum ar fi aglomerarile urbane, colectivitatile de copii si adolescenti. Toamna inlesneste raspandirea gripei in randul intregii populatii, ajungandu-se la epidemii. Frigul si vremea umeda ii determina pe oameni sa se adune in locurile publice (restaurante, cafenele, baruri, cluburi, cofetarii etc) care pot constitui adevarate focare de infectie. Aglomeratia din mijloacele de transport in comun, magazinele, cafenelele devin locatii perfecte pentru raspandirea gripei.
Gripa este o boala respiratorie acuta, cauzata de virusii gripali si se raspandeste pe cale aeriana. Multe persoane confunda gripa cu o simpla raceala (guturai), fara sa fie constienti de implicatiile serioase pe care le poate avea aceasta infectie respiratorie. Daca inspiri aerul care contine particule din tusea sau stranutul unei persoane infectate, este foarte posibil sa te gripezi si tu.


  • - 20 %
  • Zeolit Spectrum 200 capsule

    198 lei 158 lei
    Reducere 20 %
  • - 20 %
  • Yi Kang

    291 lei 233 lei
    Reducere 20 %
  • - 20 %
  • Biozinc

    104 lei 83 lei
    Reducere 20 %
  • - 20 %
  • Spirulina

    173 lei 139 lei
    Reducere 20 %
  • - 20 %
  • Gripa
    Gripa este determinata de infectia cu unul din cele 3 tipuri de virusuri gripale clasice: A, B, C care sunt clasificate in familia Ortomyxoviridae. Aceste virusuri monocatenare ARN sunt structural si biologic similare dar variaza antigenic. Miezul ARN consta din 8 secvente genetice inconjurate de o anvelopa din 10 proteine sau 11 proteine. Imunologic, proteinele de suprafata cele mai importante cuprind hemaglutinina si neuraminidaza. Virusurile sunt tipate in functie de aceste proteine. Cele mai frecvente subtipuri de gripa care infecteaza oamenii sunt H1N1 si H3N2.Infectiile gripale apar dupa transferul de secretii respiratorii de la o persoana infectata la o persoana imunologic succeptibila. Daca nu este neutralizata de anticorpii secretorii, virusul invadeaza caile si celulele tractului. O data intrat in celulele gazdei, apar disfunctia celulara si degenerarea, alaturi de replicarea virala si eliberarea de noi virusuri. Perioada de incubatie a gripei variaza de la 18-72 de ore.

    Gripa A
    este in general mai patogenica decit cea de tip B. Gripa A este o infectie zoonotica, iar cele peste 100 de tipuri de gripa A infecteaza cele mai multe specii de pasari, porcine, cai sau caini.
    Simptome: febra (de obicei, crescuta), migrene, oboseala extrema, tuse uscata, dureri de gat, nas sensibil, dureri muscular, simptome stomacale ca greata, voma, diaree, care se intalnesc adesea mai mult la copii decat la adulti.

    Complicatiile gripei:
    Pneumonia gripala primara:
    caracterizata de tuse progresiva, dispnee, cianoza dupa debutul initial al infectiei.
    Pneumonia bacteriana secundara: poate aparea prin infectarea cu numeroase bacterii (Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumonie, Haemophilus influenzae). Complicatia cea mai severa este pneumonia stafilococica, care se dezvolta la 3 zile dupa prezentarea initiala a pneumoniei virale. Pacientii sunt grav bolnavi, cu hipoxemie, leucocitoza, tuse sanguinolenta productiva si radiografie toracica care arata multiple infiltrate cavitare. S. aureus metiocilino-sensibil si rezistent MRSA pot fi severe si dificil de tratat.

    Pneumonia cu S. pneumoniae sau H. influenzae: se dezvolta la 2-3 zile dupa simptomele initiale de gripa si pot fi controlate ca pneumonie comunitara castigata.
    Sindromul Reye: Este o boala care poate fi fatala si afecteaza numeroase organe, mai ales creierul si ficatul, determinand de asemeni hipogliemie. Cauza exacta este necunoscuta, dar este asociat cu consumul de aspirina (salicilati) la copiii cu afectiuni virale. Apare si in absenta aspirinei. Boala determina encefalopatie severa si steatoza hepatica.

    Tratament: repaus la pat, in camera aerisita (nu supraincalzita), consum crescut de lichide: ceai, compot, suc de fructe, supa, care pot fi caldute (dar nu fierbinti), vitamina C (sub forma de tablete sau siropuri), combaterea febrei cu antitermice, care in functie de varsta pot fi siropuri, supozitoare, comprimate, combaterea tusei cu antitusive etc.
    Masurile preventive in perioada de epidemie: evitarea aglomeratiilor, folosirea batistei cand tusim sau stranutam), imunizarea activa prin vaccinare antigripala a copiilor si batranilor, mai ales a celor cu risc crescut pentru complicatii asociate.
    Virusul gripal A H1N1
    s-a raspandit intr-un ritm alert la nivel mondial. Virusul A H1N1 este doar un alt tip de virus gripal, asemanator celui care provoaca gripa sezoniera tipica. Diferenta este ca virusul A H1N1 este nou si cei mai multi nu au imunitate la el.
    Simptome specifice gripei A H1N1:
    febra mare, tuse, nas infundat sau secretii nazale, dureri in gat, dureri musculare, dureri de cap, frisoane, oboseala, care poate fi in unele cazuri extrema, diaree, varsaturi. Simptomele mai grave ale infectiei cu gripa A H1N1 ar putea include pneumonie si insuficienta respiratorie.